чувал съм за минимализъм в ИЗКУСТВОТО. Това сайт за ИЗКУСТВО ли е?

Не, това е сайт за минимализма като начин на живот. Минимализмът води своето начало от промените в изкуството и архитектурата през средата на 20-ти век, когато множество творци са предпочели да пренебрегнат традиционните декоративни стилове, за сметка на опростени линии и форми. Принципите валидни  за тогава, звучат актуално и днес:

  • Целта е премахване на възможно най-много детайл от даден предмет - било то картина, скулптура, сграда, мебел - без да се стига до загуба на основните му функция и идентичност;
  • "По-малко е повече" - арх. Лудвиг Мис ван дер Рое

Какви правила трябва да спазвам, за да стана минималист?

Всъщност няма точно установени правила и процедури, за да станете минималист. По простата причина, че няма един единствен начин да живеете минималистично. Като цяло, ако искате да бъдете минималист, трябва да се стрeмите да не трупате излишни неща - принадлежности, връзки, проекти -  които биха ви пречили да живеете спокойно, без дългове, устойчиво и природосъобразно. 


Колко неща трябва да притежавам, за да се считам минималист?

Важно е да уточним, че намаляването на броя неща които притежавате, е по-скоро резултат от минимализма, а не същността на минимализма. Няма нищо изначално лошо с притежанието на материални неща. Проблемът идва от значението, което често придаваме на предметите, пренебрегвайки нашето здраве, нашите взаимоотношения, нашите хобита, нашето време и нашето личностно развитие. Гордеете се с вашата колекция марки, която трупате от дете? Страхотно - задръжте я! Минимализмът просто ви позволява да осъзнаете кое всъщност ви прави истински щастливи и кое е плод на консуматорските ви навици.

Има редица успешни минималисти, които водят изклчително различни животи. Лео Бабаута е веган, автор на поредица от книги и блогър, който живее в Сан Франциско заедно с жена си и 6-те си деца. Колин Райт притежава единствено 51 неща и пътува по целия свят. Дан Гейфър е дизайнер, който построи къща за свята съпруга, две деца и куче, върху парцел широк 5 м. в предградията на Мелбърн. Въпреки, че всеки един от тях има различна история, това което ги обединява е възможността да водят живот с цел и приоритети.


Трябва ли да бъда веган или вегетарианец, за да стана минималист?

Не. Веганският и вегетарианският начин на живот са съвместими с минимализма, но можете да хапвате толкова разнообразно, колкото предпочитате. Минималистите биха се постарали да ядат чиста храна в необходимите количества за тях (а не с размерите на нелепо големите порции в повечето ресторанти напоследък).


какви са предимствата на минимализма?

Минималистичният начин на живот е изключително практичен и притежава доста предимства. По-малко стрес, по-малки разходи, по-малко усилия и време за почистване и поддръжка. Което от своя страна води до по-спокоен живот, повече средства за неща които ви правят щастливи, по-бързо подреждане и повече време за любимите ви занимания и хора. В опит да надскочим себе си да не забравяме и по-малкия отпечатък върху околната среда, който ще оставим.


Как мога да се свържа с вас и да задам други въпроси?

Може да ни пишете на thebashwebsite@gmail.com. Ще се радваме да поясним всички мъглявини и недоразумения свързани с минимализма.