Какво не е минимализъм?

Понякога, за да добием по-ясна представа за значението на нещо, се налага да изключим всички варианти на термина, за които той не се отнася. В случая на минимализма, считаме това упражнение за наложително, понеже хората често интерпретират по свой собствен начин думата, без да са наясно с цялостната философия на минимализма. Вероятно причината за това е популярният корен на думата - minimal или минимален - който погрешно се свързва с габарити или размер, а не с небройни качества като стойност и значимост.

МИНИМАЛИЗЪМ НЕ ЗНАЧИ "С МАЛЪК РАЗМЕР"

Да трупаме вещи с микро размер, като например мостри за грим, не значи минимализъм. Ако съхраняваме тези мостри у дома за всеки случай, без да имаме реална представа дали някога въобще ще се нуждаем от тях, те нямат (дори минимално) място в нашия дом. Както казва Барбара Кемпхил, специалист по продуктивността, безполезните вещи представляват единствено отложени решения. В допълнение припомняме, че пощенските марки не са най-минималистичният сувенир за нашите приятели. Освен ако те не са филателисти.

МИНИМАЛИЗЪМ НЕ ЗНАЧИ "малко на брой"

Празен рафт не означава непременно минимализъм. Да намалим количеството неща, с които разполагаме, заради самото опразване също не означава минимализъм. Ако в решението да се разделим с дадена вещ не присъства отношение и фундаментално желание да намалим шума за сметка на повече есенция, повече фокус, значи не става дума за минимализъм. В този смисъл, притежанието на колекции от вещи само по себе си не е пречка да се наречем минималисти, стига те да ни правят истински щастливи, а да не са плод на чисто консуматорски навици.

МИНИМАЛИЗЪМ НЕ ЗНАЧИ "с минимално усилие"

Да водим прост начин на живот не е проста задача. Изисква се голяма доза осъзнатост, решителност и практичност. Трябва добре да познаваме преди всичко себе си - нашите чувства, нужди и приоритети. Спрямо тях единствено можем да отсеем вещите, дейностите, идеите и хората, които ни носят радост, от всички останали неща, които нямат място в нашия живот. Едва когато раздялата с последните стане наш съзнателен избор, можем да се наречем минималисти. 

Припознаваме.

BeginnerNadya Nikolova