Пътуване не значи просто пристигане

Съществуват три основни правила при пътуване. Пътувай по земя. Пътувай сам по възможност. Води си бележки. Това е.
— Пол Теру, писател

В желанието си час по-скоро да изляза от офиса, за да нахлузя ски обувките или да се отпусна блажено на шезлонга, често избирам възможно най-бързото пътуване. Маршрутът е ясен: такси, летище - летище, такси, хотел. Само че в свят на глобализация, търговските марки, услуги и продукти, които ме посрещат на земя, ми изглеждат толкова познати, че започвам да се чудя дали изобщо съм пътувала.

Привържениците на бавното пътуване стигат до там, че наричат пътуването със самолет "доставяне", а пътниците - "товар", който добрoволно е платил да бъде сортиран, претърсен и напъхан в тясната седалка до прозореца (при добър късмет). Докато се рея из облаците, наистина губя представа за пейзажите, които се сменят под мен. Не мога да проследя как се променя теренът, архитектурата, маниерите на местните хора. Пътувайки по въздух, след напускане на първоначалната си точка, аз просто пристигам някъде другаде.

Съществува и другата крайност на пътешестването - пилигримството, при което основната стойност е в самото изминаване на дълъг път. При такъв тип духовни или философски пътувания, нерядко се забранява ползването на моторизиран транспорт или придвижването в големи групи. Изминавайки дълги периоди в преход и усамотение, пътешествениците избират да се изправят не само пред капризите на времето, но и да тестват собствените си физически и психически лимити. Истински детокс на тялото и ума от удобствата на модерния свят.

Дали ще избера високоскоростното пътуване до далечна дестинация за броени часове или ще крача медитативно в продължение на дни, е въпрос на лично предпочитание. Може би всичко опира до начина, по който се чуствам най-жива по принцип - в режим на спринтьор или маратонец.

Потеглям.

 

Тази статия е екслузивно създадена за туристическа агенция Loyal Travel, която подкрепя и насърчава осъзнатото пътуване в България и чужбина.

TravelNadya Nikolova