Shinrin-yoku или простотата на горската баня

Бях чувала за слънчеви бани. Всъщност практикувах блаженото излежаване на плажа дълго преди да зная, че за него има медицински термин. Наскоро източният вятър довя нова популярна практика, наречена shirin-yoku. В буквален превод от японски това означава "горска баня" или посещение на гората с една единствена цел - релаксация.

Не става дума за катерене, за планинско колоездене или за упражнения по ориентиране. Просто присъствие в гората. Без усилие, без темпо и без цел. Може да се разхождаме или да приседнем в основата на някое дърво. Важното е да прекараме известно време осъзнавайки и опознавайки природата около нас със сетивата си.

Нашите инстинкти от хилядолетия са настроени за сигналите на дивото. Програмирани сме да уловим всяка една промяна в движението на сенките около нас, всяко хрущене на клон. Можем от стотици метри да филтрираме тихия ромон на река сред целия страничен шум. Нашето тяло е устроено да търси аромата на етеричните масла, отделяни от дървета и билки, които вдишвайки, ни помагат за укрепването на имунната ни система. 

Shinrin-Yoku цели да ни завърне именно в онова естествено състояние на единство и връзка с природата. Там където зеленото не идва в RGB палитра и целият пейзаж е триизмерен, а не просто гледан през стъклен екран, започваме да се усещаме истински живи. Горската баня ми се струва свежа глътка дигитален детокс.

Заземявам.

TravelNadya Nikolova