Истинската стойност на нещата

Истинската стойност на нещата се крие в тяхната душа. Физическата обвивка не е от толкова голямо значение, а самият начин по който използваме дадения предмет - това е неговата истинска стойност.

Ските са направени да бъдат функционален инструмент, но също така - да носят моменти на невероятна страст. Ние (майсторите на ски) успяваме, посредством създаването предмети и поставянето им под краката на хората, да им подарим приятно прекарване. Именно това, за мен е най-интересната част.
— ПИТЪР СТЕЛЗНЪР

Минималистите се стремят да водят осъзнат живот единствено с нещата, които допринасят истинска стойност за тях самите, изхвърляйки всичко излишно и ненужно по пътя си. В търсене на най-съществените неща, попаднах на необикновената история на Питър Стелзнър - американец, който пристига във френските Алпи преди 15 години и никога не ги напуска. 

Занаятът на Питър - ръчна изработка на фрийрайд ски - е бавна и трудоемка задача. В своята работилница, той сам обработва и оформя ясеновите дъски в едни от най-издръжливите "инструменти за прекарване на страхотно време", както той самия нарича своите творения.

Спускам се.

Stories, Lifestyle, HomeNadya Nikolova