Колко години живеем истински?

През 1977 година, малко момче задава голям въпрос на тогава 35-годишния Мохамед Али. На питането "Какво ще правите след като се пенсионирате?", звездният боксьор дава много пресметлив отговор, който звучи ето така:

Животът всъщност не е чак толкова дълъг. Днес съм на 35 години, още 30 и ще стана на 65. На 65 години вече силите отслабват и не можем да правим кой знае какво (жена ви може да потвърди). Значи ми остават 30 жизненоспособни години, от които трябва да спя 9 години (понеже нямам 30 години на дневна светлина), трябва да пътувам от и до Америка вероятно в продължение на около 4 години и ще прекарам приблизително 3 години в забавления.

Така че от 30 години, ми остават 14 години продуктивен живот. Най-доброто нещо, което мога да правя през тези години е да се подготвям за срещата си с Господ... Господ иска да знае как се отнасяме един с друг, затова аз ще посветя живота си да помагам на другите. Ползвайки моята полулярност и слава ще подкрепям благотворителни организации, ще помагам на хората, ще обединявам хората.
— Мохамед Али

А ние самите даваме ли си сметка, колко време живеем истински? Колко години прекарваме в безпаметен сън или шофирайки по задръстени булеварди? Колко продуктивни години подреждаме вещите в къщата? Колко години се взираме в екраните? А колко години отделяме, за да сбъдваме мечтите си, да споделяме с близките си и да се грижим за здравето си? Кои сa нещата, които ни правят истински щастливи и на които искаме да отделим време всеки ден? Тогава кои задачи от графика могат да отпаднат?

Умножаваме. По 365.