Идеалният брой приоритети (Част 2)

Да живеея с един приоритет във всеки миг е като да виждам непрестанно своя северна звезда. Каквото и да се случва, не губя посока и лесно вземам решения. Животът ми поднася всякакви изненади, но демонстрирайки непоколебимост относно нещата от съществена важност, успявам да продължа напред, без да загубя себе си по пътя.

Докато сама не реша съзнателно къде да насоча своята енергия и време, другите услужливо го правят за мен - моите шефове, клиенти, дори моето семейство. Ако предположа, че всеки един от тях действа по свой собствен план, това автоматично означава да притежавам няколко приоритета. За да си върна обратно контрола върху собствения си живот, се налага да сведа приоритетите до единствено число. Ето няколко практични начина, как това се случва:

Фокусирано внимание

Когато изпълнявам приоритетна задача й отдавам пълното си внимание. Ако съм решила да прекараме време с приятелите си, оставям телефона настрани и сядам с гръб към телевизора в заведението. Ако работя по важен проект в офис, спирам нотификациите на служебния E-mail и слагам слушалки (предварително уведомявам колегите, че носенето на слушалки означава "не ме безпокой").

Среща със себе си

Не запълвам графика си до последната минута. Заделям малки свободни промеждутъци за непредвидени ситуации между задачите всеки ден. Случват се закъснения, задръствания, дори забравяния. Ако успея да вместя 10 минути между всеки ангажимент си давам необходимото време да помисля, да отметна и да се насоча към следващия приоритет. Някои го наричат "среща със себе си".

Спешните и важните задачи

Разделям важните от спешните дейности за деня. Важните задачи водят до това да постигна някаква моя цел, докато спешните изискват незабавна реакция и обикновено са свързани с това, да помогна за постигането на нечии други цели. Стратегически подход за успех е да се науча а) да делегирам или б) да казвам "не", така че да разполагам с достатъчно време да свърша тези, които са ми по-важни в дългосрочен план. 

Понякога животът ми изглежда като безкраен списък от (спешни) задачи, но ако искам да постигна най-добрата си версия, трябва да се науча да вървя срещу течението. Дългосрочното ми щастие зависи от постигането на моите важни цели. Всяка важна цел се състои от поредица отделни по-малки задачи в календара. Всяка от тези задача става приоритет.

Отмятам.

focus-2.jpg
Имам два вида проблеми – спешните и важните. Спешните не са важни, а важните никога не са спешни
— Дуайт Айзенхауер, бивш президент на САЩ