Ако имахте един допълнителен ден в седмицата, как бихте го прекарали?

bash_priorities.jpg

Основната идея в минимализма е следната: да премахна всичко, което не допринася за по-щастлив живот, за да направя място за същeственото.

 

ПО-МАЛКО

непотребни предмети, негативни мисли, загуба на време, токсични взаимоотношения

повече

време, място и сила за нещата, които наистина са от значение за вас

 

Ако си решил да ставаш минималист, твоята задача номер едно е да признаеш пред себе си кои неща, хора и дейности са стойностни за теб и кои - просто не са. На пръв поглед звучи лесно, но трябва да имаш едно наум: ти си постоянно под влиянието на медии, приятели, семейство, обществени очаквания и дори своите собствени закоравели убеждения. Техният пагубен ефект е да размият границата между това, което искаш от живота и това, което си мислиш че искаш

Самата аз осъзнах с течение на времето, че бях започнала да губя връзка с моите ценности и да се опитвам да запълня тази празнота в мен с най-познатите ни методи: купувах повече неща, заемах се с повече задачи, обграждах се с повече хора. Заглушавах вътрешния си глас с все повече шум, все повече събития и идеи, в отчаян опит нещо от тях да запали искрата в мен. Налучквах, понеже ми беше трудно да дам честен отговор на големия и твърде абстрактен въпрос: "От какво наистина имам нужда?".

За да изляза от порочния кръг, се опитах да погледна по друг начин на ситуацията - aко в ежедневието си съм затрупана с ангажименти и очаквания, които волно или неволно е "нужно" да изпълнявам, то какво бих правила, ако разполагах с един допълнителен ден в седмицата. Как бих го прекарала? С кого? С какво? Къде? Без правила, без очаквания. В отговорите открих същественото за мен. 

Изплувам.

LifestyleNadya Nikolova