Когато спрях да снимам, започнах да виждам

Сред снимките от ученическите ми екскурзии присъстват тонове тъмни и неясни изображения на творби от посетени музеи или галерии. Фотоапаратите все още не бяха дотолкова усъвършенствани да правят добри кадри без допълнително осветление, а забраната да се снима със светкавица ни посрещаше на всеки вход. Обяснението беше, че експонатите се повреждат от светкавиците на посетителите по същия начин, по който избеляват кориците на книги изложени на пряка слънчева светлина. След известно време се появиха и знаците "Снимането забранено" с цел защита на запазените права, които притежават собствениците на художествени произведения.  

Съвсем скоро, обаче, на една от наблюдателниците на Гранд каньон в Америка се появява необичайна табела, която гласи: "Една минута. Не чети. Не говори. Не снимай. Просто гледай... и виж!". Тя не е насочена нито към опазване на природата на показ, нито цели продажба на повече билети за вход. Не, тя е насочена единствено към преживяванията на посетителите. Иска да ги провокира да спрат да се занимават с всичко онова, което правят по време на път и вместо това просто да осъзнаят къде са, какво е пред очите им и как ги кара да се чувстват точно в този момент. 

Убедена бях, че именно снимката е начинът да запечатам подобни мигове и гледки. Гледах чудото през малък дигитален дисплей. Гледах  в очакване да запаметя нещо, което можеше да не се повтори и единствено от мен зависеше да уловя момента, за да го покажа на света. Гледах в бъдещето, за тогава когато щях да му се радвам, но не се наслаждавах на момента.

В крайна сметка осъзнах, че записът ми позволяваше единствено да видя панорамата, отново през екран, но не и отново да я преживя. Дори след множество наслоени филтри и фотошопирани участъци. Разбрах, че от мен зависи да поставя акцента върху документалната или сантименталната страна на пътуването - да снимам или да виждам.

Притихнах.

 

Тази статия е екслузивно създадена за туристическа агенция Loyal Travel, която подкрепя и насърчава осъзнатото пътуване в България и чужбина.

Travel, Detox, DigitalNadya Nikolova