Минимализъм: Документалният филм

Източник на снимката: exilelifestyle.com

Източник на снимката: exilelifestyle.com

Как си представяте перфектния живот? Кой присъства в него? От какво сте заобиколени? Колко точно сте щастливи? Телевизнионни реклами, филми, списания и постове в социални медии непрестанно ни натрапват медийната илюзия за щастие, което можеш да притежаваш. Гарантират ни успех, приятелства и любов, само срещу закупуването на най-новия модел кухненски робот или смартфон. 

Ако им повярваме, животът ни оттук нататък е предначертан: работим и живеем за заплата, с която да си купим щастието. Живеем за неща. Много хора не виждат алтернатива на този начин на съществуване. Докато някой, или нещо, не ги извади от матрицата. За Джош Милбърн, преломният момент в прехода към минимализъм, се оказва едно пазаруване точно след смъртта на майка му и провала на 6-годишния му брак. Принуден да се премести в нов дом, Джош се отправя към ИКЕА в трескаво пазаруване на "нещата, от които вярвах, че имам нужда". Докато не осъзнава, че необходимостта да притежава тези предмети за дома, за да бъде щастлив, е напълно фалшиво убеждение.

Джош, заедно със своя приятел Раян Никодимъс, се заемат да разберат от какво всъщност се продиктува илюзията, че се нуждаем от вещи, за да се чустваме добре. Срещат се с психолози и социолози, предприемачи и икономисти, архитекти и дизайнери, за да развенчаят медийния мит за щастлив живот според шаблона, наречен "американска мечта". Споделят всичко по темата на своя сайт, дописват книгата си "Минимализъм: водене на смислен живот" и се отдават на пътуване, в което промотират философията на семплия начин на живот. Къде ще ги отведе пътят, може да разберете, ако гледате филма "Минимализъм: Документален филм за важните неща".

Няма нищо лошо в пазаруването. Проблемът е импулсивното пазаруване. Писна ни. Писна ни да купуваме неща, просто защото това се очаква от нас.
— "Минимализъм: Документален филм за важните неща", 2016

Пробуждам се.

Lifestyle, Home, BeginnerNadya Nikolova