На гости за вечеря у минималист

Когато става дума за вкусна храна приготвена за любими хора, няма как да не поговоря с Йоана Тодорова за посрещането на гости. Подготовката започва от самото съчетание на храни и напитки в спретнато меню, през процеса на готвене до поднасянето им на трапезата. Споделяме опит и заедно с Йоана се опитваме да си отговорим на въпроса как един минималист може да бъде добър домакин.

"Преди време прочетох някъде, че според скандинавските традиции, домът трябва да бъде аранжиран спрямо обитателите си, а не спрямо нуждите на гостите. Все пак ние живеем на това място през 99% от времето, а имаме гости само за кратко." Йоана споделя възгледа, въпреки че тя самата посреща гости доста често. "Идеята е, че ако веднъж годишно си домакин на голямо парти, няма нужда да купуваш 10 кухненски стола за това единично събитие. Вземаш толкова стола, от колкото броя се състои домакинството. А когато има гости - молим съседите да ни отстъпят назаем от техните."

Оказва се, че нямаме нужда и от маса за хранене, необходима за голяма италианска фамилия. Йоана се присеща за снимка от каталог, на която са изобразени комбинация от маси - ниски, високи, кръгли, квадратни, бюра, застлани с разнородни покривки. "Никъде не пише, че покривките или чиниите трябва да са еднакви." Посрещайки любими хора за вечеря, ние отваряме целия си дом за тях. Примъкваме бюрото със следи от мастило, натрупваме възглавници върху стола за къмпинг, споделяме книги, мечти и идеи. 

Вечерята, която преживяваме с приятели у дома, не трябва да прилича на излизането на ресторант. Всъщност точно обратното. Обстановката е неформална, поведението е съвсем релаксирано. Никой не очаква да притежаваме пълният асортимент от чаши за уиски, коняк, бяло вино, червено вино, шампанско, Маргарита и пр. Да не говорим, че съществува и културна специфика за всеки регион. "Испанците пият вино във водни чаши.", разказва Йоана. "Затова у дома има просто два вида чаши - ниски и високи. Ти си избираш."  

Прибирам кристала и спирам да бленувам по режисираните снимки на маси от Pinterest. Фокусът ми на внимание, когато съм домакин, са самите гости. Всичко друго е суета.

Посрещам.

тази статия е част 2 от серията "Минимализъм в кухнята - откровен разговор с Йоана Тодорова Мастър на яйцата". Прочети част 1 тук.