Един тиган, една тенджера и една касерола

bash_pan.jpg

Познавам и следвам Йоана Тодорова от преди участието й в Мастършеф клас 2016. От времето когато правеше приятелски брънчове и ни гощаваше с най-вкусните палачинки и яйца Бенедикт в София. Срещам се с нея, за да ми разкаже за нейния опит с минимализма в кухнята. Часът е 9 вечерта, а тя сияе - цял ден е подготвяла яйца, плата и цветна декорация за вълнуваща фотосесия на нейните любими черупкови любимци на предстоящия ден. 

Оказва се, че в дома на един истински мастършеф няма изобилие от съдове. "Ограничила съм се до един тиган, една тенджера и една касерола." Но пък всичко е внимателно подбрано - тиганът е от дебел чугун, нагрява се бавно, но напълно равномерно от дъното до стените, така че когато не достига място да запечатаме още една пържола, мога спокойно да я погънем по ръба на съда. "Най-голямата грешка, която може да направи човек, е да си вземе тиган с пластмасова дръжка", споделя Йоана. Един от най-разпространените начини за приготвяне на месо е то да се запечата на висока температура на тигана и след това да се допече във фурната, само че докато месото вътре цвърчи ароматно на над 180 градуса, нашата пластмасовата дръжка просто би се разтекла. 

Говорим си и за другите методи за приготвяне на храна, например готвенето на тиган под похлупак. "Била съм в кухни, в които нямат похлупаци, а захлупват тенджерите с тигани. Чисти тигани, разбира се. Просто капаците заемат твърде много място, а в крайна сметка не са много функционални". Йоана ме съветва, ако искам да подходим минималистично към запарването и у дома, вместо да съхранявам капаци, просто да увия съда с алуминиево фолио (ползвайки готварска ръкавица за целта!). Излишно се оказва и закупуването и ползването на уок, "В домашни условия е трудно да се поддържа достатъчно голям и силен пламък, който да загрее равномерно уок-а до около 300 градуса. Бихте могли да си вземете специална газова бутилка, но за сметка на по-висок риск в кухнята."

Не пропускам да я попитам и за тиганите за палачинки, но се оказва, че Йоана приготвя нейните тестени деликатеси в универсалния лят тиган. "Тиганите за палачинки се различават по това, че са тънки и плитки, така че да можеш лесно да замахнеш и да ги обърнеш във въздуха. При тиганите с висок ръб и вместо палачинката да излети, се прехлупва наполовина. Тогава залагаш на традиционна техника за обръщане - с вилица, но резултатът на изпичане е един и същ." Потвърждавам - палачинките на Йоана са вълшебни!

Отхапвам (блаженство). 

тази статия е част 1 от серията "Минимализъм в кухнята - откровен разговор с Йоана Тодорова Мастър на яйцата". прочетети част 2 тук.