Минималистичният свят на бижутата ARTEFAKTI

Kолиета от колекцията GEMI, изработени от ръчно шлифовани естествени кристали. Можем да ги открием в магазина на ARTEFAKTI в София на ул. Ангел Кънчев 22.

Kолиета от колекцията GEMI, изработени от ръчно шлифовани естествени кристали. Можем да ги открием в магазина на ARTEFAKTI в София на ул. Ангел Кънчев 22.

"Бижутата са ревниви," споделя Атанас, докато ме въвежда в артистичното ателие на ARTEFAKTI, "при тях не може да се постигне висок резултат, докато наоколо съществува неразбория." В DVORA на ул. Г. Бенковски всички инструменти имат своето старателно подбрано място - някои лежат покорно на работната маса, други плахо надничат иззад колонада клещи, а трети - след дълго прослужен стаж - намират заслужено място на централната стена. Там винтидж очила висят редом до антикварна газова лампа, насред богата колекция от триони и редки мерилки, всички подредени в стройна композиция, дело на Атанас Константинов и приятели.

ИМАМ ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЯ

"Винаги, когато имам нужда от нов инструмент, започвам първо да търся варианти да пригодя наличното. Не съм от онзи тип хора, които като решат да започват нова диета, например, отиват да си купуват храна." Измежду уредите, които собственоръчно е проектирал и сглобил, Атанас решава да ми представи валяка за метал и аспирационната машина. Работят! С едно завъртането на копче, ролките се завъртат в очакване на новия къс метал, който по-късно ще се превърне във фино бижу. "Имам всичко необходимо да направя каквото поискам. Просто ми е по-интересно да реализирам идеите си, отколкото да се преоборудвам."

КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

Говорим си за търговията със скъпоценности в различни точки на света - от големите бижутерийни компании в Америка до пазарните сергии в близкия Изток. "На запад бижутата се унифицират. Изработват се в заводи, също както миксерите."  Накрая "уникалните" украшения биват поместени в каталог и продадени по телефона от служителите в кол центъра. Не по-голяма стойност открива в претрупаните с дрънкулки сергии на уличните търговци на бижута на близко-източните пазари. "Стига се до там, че някои хора вече приемат златото за пошло и не искат да го носят. Въпреки високата си цена, се е обезценило."

КАКВО Е БИЖУ?

Атанас не прави масови бижута. Неговият подход е бавен, търпелив и безкомпромисен. Избрал е да създава бижута от сурови материали, които ръчно отлива, скулпторира и прецизно шлифова. Вярва в индивидуалната стойност, която неговите неповторими артефакти носят на притежателите си. "Най-важно е бижуто да ти харесва, да се чувстваш привързан към него по някакъв начин. Бижуто става бижу, едва когато има сантиментална стойност за притежателя си."  

Оценявам.