Пристрастена към Интернет

Предпочитате ли да комуникирате онлайн, пред разговорите на живо?

Проверявате ли смартфона си, дори когато знаете че не е звънял?

Преглеждате ли социалните медии скришно от семейство/приятели/колеги?

ТЕЛЕФОНЪТ ЛИ е първото нещо, към което посягате след събуждане?

А последното, преди лягане?

Това са част от въпросите, които се задават на теста за Интернет пристрастяване. Да, такъв реално съществува! За да ме категоризират като зависима, обаче, е нужно още да е на лице нарастваща нужда от ползване на технологии и някаква степен на оттегляне от света в търсене на утеха в Интернет.

Също както при наркотичната зависимост, при човек зависим от Интернет, когато му е скучно, посяга към телефона. Когато е уморен, посяга към телефона. Когато е ядосан, посяга като телефона. Когато е самотен, посяга към телефона. Скоро тази мания започва да влияе негативно на различни сфери от живота - било то в работа, у дома или във взаимоотношенията с другите. 

Провокиране на тревожност

Количеството информация до което мога да достигна само с няколко цъкания на мишката е невъобразимо голямо. Ежеминутно потребителите на Фейсбук генерират 2.5 милиона поста, 200 милиона имейла са изпратени и 50 000 мобилни приложения са свалени и инсталирани. Чисто физически, аз не мога да обработя толкова много данни и това допълнително подхранва т.нар. страх от пропускане на нещо важно и желанието ми постоянно да съм свързана в Интернет.

Асоциализиране

Хиляди дигитални "бисквитки" се задействат, в момента в който отворя даден сайт. На устройствата ми се съхранява огромно количество информация за самата мен, което в последствие бива продавано на маркетинг компании. Удобно и анонимно, всичко от което се нуждая се филтрира, разчита и ми се предлага онлайн под формата на персонализирани реклами. Започвам да се самозалъгвам, че Интернет ме познава по-добре от приятелите ми.

Разфокусиране 

Става ми все по-трудно да задържа вниманието си над разговора, който водя, или книгата, която чета, без да изпитам импулс да вляза в мрежата и да се разсея, само за малко. Случващото се офлайн изглежда не чак толкова интересно, актуално и привлекателно. Затова частично се опитвам да следя успоредно и това което се случва в Интернет. Постоянно съм разфокусира и претоварена с информация.

Прекъсвам (wi-fi връзката). 

Detox, DigitalNadya Nikolova