Ако днес прочетеш само едно нещо...

Трябва да видите броят отворени табове, които имам в браузъра си, за да разберете колко ми е трудно да овладея дигиталния минимализъм. Всичко започва с големи прозорци, които изписват цялото заглавие на съдържанието. След още няколко таба, нещата започват да приличат на леко разперени карти за игра, от които се показва единствено малка икона. Няколко таба по-късно, вече няма и следа от сайта, който търся. Всичко се е сляло в малки сиви правоъгълници, по които сляпо кликам.

Чувала съм, че да имаш около 30 отворени таба е "женско поведение". Може би, са прави. Ако приемем, че това да бъдеш прекъснат докато четеш част от съдържанието от E-mail, обаждане или някаква друга нотификация, се случва само на жени. В отчаян опит да задържа спомена от току що прочетеното, оставям таба отворен и се прехвърлям на новата задача. Ще се върна към него когато имам време.

А когато имам време, темата вече не е актуална или пък вече дори не си спомням защо съм го прочела. Междувременно съм натрупала колонадата от прозорци, която ми създава допълнително напрежение и усещане, че не мога да се справя. Ryan Van Der Merwe е намерил лек за моята пристрастеност. На своя сайт Read Only One Thing Today, той публикува по един пост всеки ден. Без архиви, без скрол и с граница. Обещава съдържанието, което споделя да е винаги интересно и да си заслужава времето за четене (което също официално публикува в минути).

Разчиствам.

Square_tasks.png
Ако притежавате градина и библиотека, имате всичко, от което се нуждаете.
— Маркус Цицерон, римски философ
Digital, DetoxNadya Nikolova