Знам, че мога да си го позволя... но нямам нужда от него

Съвсем скоро попаднах на интересна гледна точка за всеизвестната женска реплика: "Мога и сама!". Авторът на видеото твърдеше, че тези думи вместо да доказват сила, всъщност издават слабост. Да правиш всичко сама, само защото можеш, показва опит за себедоказване, а една истински силна жена няма нужда от това. 

нива на Самопознание

Най-слабите жени имат постоянна нужда от помощ. Те обикновено звучат така: "Аз не мога да се справя, не знам как. Имам нужда някой друг да свърши това за мен.". Едно ниво над нея е жената, която твърди, че може да се справи сама: "Аз нямам нужда някой друг да ми помага, мога да се справя с всичко сама.". Едно ниво още по-нагоре, обаче, застава жената която казва: "Аз знам, че мога да го свърша сама, но е много по-приятно когато някой друг го направи.". Жената, която осъзнава правото си на избор и правото си да й бъде услужено, без това да я поставя в по-нисша позиция.

МОГА (ДА СИ ГО КУПЯ) САМ/САМА

Какво общо има това с минимализма ли? Има хора, които вярват, че щом могат да си позволят нещо сами, значи трябва да го закупят. Сякаш притежаването ще им осигури така желаното признание и те най-сетне ще се докажат пред себе си и пред останалите. Само че, вместо сила, тази постъпка ще покаже тяхната слабост. Тяхната липса на преценка за това от което наистина имат нужда, за да се чустват добре. И това със сигурност не е поредната дреха/яйцеварка/джаджа.

"Аз знам, че мога да си го позволя, но имам ли нужда от него реално? Дали не бих могла да инвестирам времето си в нещо по-съществено? Тази покупка ще нахрани ли моето ненаситно его?" 

Зная.