Усещане за пълнота

meditate.png

Toва е една притча за Чайтра и Майтра. Един ден техният гуру им дал по една рупия и ги завел в две празни стаи. Накарал ги да използват рупията така, че да успеят да напълнят стаята. Майтра се втурнал към пазара и се опитал да намери нещо за една рупия, с което да успее да напълни стаята. Разбира се, нямало нищо на тази цена. „Ще отида при продавача на смет”, решил той и купил цяла камара вмирисани отпадъци, с които гордо напълнил стаята. Чайтра обаче медитирал в стаята си, после спокойно излязъл и купил кибрит, пръчка тамян и един светилник. Запалил светилника и напълнил стаята не само със светлина, но и с прекрасен аромат. 

Когато гуру дошъл да провери стаите, отвратено се извърнал от пълната с отпадъци стая, но радостно влязъл в осветеното помещение, където ухаело на сандалово дърво и жасмин. 

Поуката? Никога да не приемам предизвикателствата на един гуру буквално. Както и тези на живота.

  • Вместо да се чудя какво още да вмъкна в програмата за деня, да помисля какво би могло да отпадне. Денят ми пак ще се напълни, било то с повече време за сън, за мечти, или за онези камари непрочетени книги.
  • Вместо да търся стоки намалени на 1 рупия, да помисля кое вече няма място в моя дом и гардероб. Там неминуемо ще присъстват вещи - стари и нови - но преди всичко неща, които са ми нужни, не просто изгодни. 

Изпълвам.

Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне.
— Антоан дьо Сент-Екзюпери, френски писател и авиатор