Дигиталното списание, което мога да чета единствено офлайн

digital-offline.jpg
Спри E-mail-a си, изключи си телефона и прекъсни интернет връзката си. Научи се да се контролираш, когато се налага да бъдеш концентриран. Технологиите са добър слуга, но лош господар.
— Гретчен Рубин, писател

Ще повторя, за да няма недоразумения. Дигитално списание. Без хартиено копие. Достъпно само без интернет. На пръв прочит звучи почти абсурдно. Мисля си, че не е възможно да изискват от мен да остана в тотално затъмнение. Системата, обаче, не ме допуска до съдържанието докато напълно не се изключа от мрежата. Без wi-fi. Без 4G. Без кабелен интернет. Осмелявам се.

Страницата дори не презарежда, мигновено указанието за преминаване в режим офлайн изчезва и първият брой на списание "The Disconnect" оживява пред мен. Топло ме приветства и ми дава (безплатен) достъп до всички статии, фентъзи истории и поеми, докато отново не се включа в мрежата. Списанието е интерактивно и в него има линкове между различните статии, но нищо не води към външния свят. 

Списанието е вторият експериментален офлайн проект на Крис Болин, американски артист и програмист. Воден от провокативната мисъл да създаде частица интернет пространство, която да ни накара да загърбим цялото останало съдържание, той лансира "The Disconnect" в началото на 2018-та. Определя го като експеримент, който обединява фокусираното консумиране на "старите" медии с новаторската природа на "новите" медии. Не отрича безкрайния потенциал за достъпно знание в Интернет, но осъзнава и безкрайните възможности за разсейване, затова създава дигитално списание, на което читателите могат да се насладят в свое собствено темпо, недосегаеми от E-mail-и и чат съобщения. 

Увличам се.

DigitalNadya Nikolova