Ако искaте да промените живота си, преместете 27 вещи в дома си

Ако искaте да промените живота си, преместете 27 вещи в дома си.
— Китайска поговорка

Дали фън шуй практиците са осиновили древната китайска поговорка за промяната, настъпваща след като преместя 27 предмета у дома, или обратното, не е ясно. Фактът, че присъства в двете културни традиции ми се струва обнадеждаващ. Фън шуй мастърите уточняват, че мога просто да вдигна предметите и да ги върна обратно, да ги поставя на друго място, или пък да избера 27 непотребни вещи и да ги преместя директно в кошчето за отпадъци.

Целта е, с всяко посягане и докосване на предмета, да осъзная как се чувствам спрямо него. Дали тази вещ ми носи позитивни емоции или не? Дали ме задържа в миналото? Доколко допринася за моето щастие тук и сега? Оглеждайки дома в детайл, в търсене на 27 конкретни неща, често откривах, че пазя подаръци, които вече не ме радват, или дрехи, които вече не ми стават, но днес подмолно ми напомнят за настъпилите промени в тялото ми. Пускам ги. Продавам, подарявам или рециклирам нещата, за които вече не ме е грижа.

Ако все още не съм готова да се разделя с някои от вещите си, опитвам първо да подредя дома. Намирам 27 разхвърляни неща и ги поставям на правилното им място. Или почиствам праха от 27 неща. Не пропускам да преброя дори дивана, който помествам, за да пусна прахосмукачка. Колкото по-концентрирана съм в намерението си, толкова по-внимателно подхождам към дома, който обитавам. Забелязвам когато има нужда от почистване, преподреждане или опразване, за да се чувствам самата аз в хармония в него.

Без да навлизам във фън шуй подробности, обобщавам принципите, на които се основава: Когато у дома е претъпкано, ние самите усещаме потиснатост. Когато у дома е чисто, мислите ни са подредени, а ние самите се радваме на спокойствие. Затова следващия път, когато се почуствам в застой, опитвам да не посягам към смартфона, а да се заема с дома. 

Шетам.

Lifestyle, HomeNadya Nikolova