История за един фантастичен капитан

Не съм сигурна, че мога дори да си представя какво представлява животът в дивото в наши дни? Да избера да зарежа технологиите, да напусна удобствата на града, да нощувам в землянка и да ловувам храна из дълбоките гори на щата Вашингтон. Дали изисква някакви свръхчовешки умения да оцелея? А да избера същия начин на живот и за 6-те си деца? Колко фантастично звучи всичко това?  

Режисьорът Мат Рос пресъздава именно този сценарий в последния си филм "Капитан Фантастик". Истината е, че Мат написва историята, вдъхновен от собствения си житейски опит. Той прекарва детските си години в т.нар. алтернативни общества - комуни без ток и течаща вода сред гората. Да живеят далеч от града, в хармония с природата, е било решение на неговите родители, затова когато той самият създава семейство, поставя под въпрос изборите които прави за децата си. Дали е по-добре да израснат сред капиталистическата култура на американското общество или да се оттеглят в самообучение и дълбока изолация сред гората?

Харпър: Бен, звучиш толкова нелепо!
Бен: Умението да наместиш счупена кост или да се погрижиш за кожата след изгаряне ти звучи нелепо? Да знаеш как да се ориентираш по звездите в пълен мрак ли ти звучи нелепо? Как да различиш ядливите растения, как да си направиш дрехи от животинска кожа, или как да оцелееш в гората с един единствен нож? Ти намираш това за нелепо?
— "Капитан Фантастик", Драма/Комедия 2016

Оцелявам.

Stories, Lifestyle, HomeNadya Nikolova