Забравям за разпродажбите - всичко е 100% по-евтино, ако не го купя

40 лв отстъпка при нова покупка

50% намаление на стоката

Купи едно и получи второто на половин цена

Витрините примамливо ме зоват. Възползват се от нашата обща човешка слабост - желанието да похарчим по-малко. Опитвам се да заглуша гузното си съзнание, че парите от които имам нужда за онзи заем или важна вноска, отново отиват на друго място, но поне този път ще дам по-малко. Едва ли не вярвам, че купувайки, аз спестявам. Всъщност, сериозно се самозалъгвам. 

Специалистите по продажби от край време са наясно с психологията на потребителя и триковете, които да ни приложат, за да харчим пари. Разпродажбите, наред с отстъпките и екслузивните предложения, са на чело на класацията им. Статистиките им покачват, че преди и след периоди голямо пазаруване (като Коледа, например) има спад в потребителските разходи, от което бизнесът естествено страда. В отговор бяха създадени промоционалните оферти като черния петък, кибер понеделник и сезонните намаления.  

Основните причини подобни разпродажби да работят са две и те опират до човешката психология. Това са усещането за неотложност и недостиг, които умело биват вплетени в бизнес стратегиите на търговците. Усещането за неотложност се създава от натрапчивия факт, че времето ни за избор е ограничено (разпродажбите не са вечни - те траят определен период) и този натиск ни кара да вземем прибързано решение. 

ОСНОВНИТЕ ПРИЧНИНИ РАЗПРОДАЖБИТЕ ДА РАБОТЯТ СА ДВЕ - УСЕЩАНЕТО ЗА НЕОТЛОЖНОСТ И НЕДОСТИГ.

Усещането на недостиг е свързано със страха ни от пропуснати ползи. Колкото повече време минава, толкова повече хора пазаруват и толкова по-малко стоки остават за нас. При голямо предлагане има малко търсене, при ограничено предлагане, обаче, търсенето нараства и това отново изключва възможността да отложим решението си. Купуваме веднага.

Сега, след като съм наясно с хитростите, с които борави бизнеса, мога да елиминирам фактора "отстъпка" задавайки си простият въпрос: "Ако тази стока не беше намалена, щях ли да си я купя?".

Пропускам.

ShoppingNadya Nikolova