Купувам вещи не с пари, а с време от живота си (Част 2)

bash_pebbles.jpg

Прочети Част 1

Времето е най-ценният ми ресурс и във всеки един момент, без значение от пол, раса или прослойка, всички разполагаме с еднакво количество от него. Струва си да "пребюджетирам" нещата, които намираме за съществени. Добре е да сравня от една страна времето прекарано с любими хора и времето за хобита, и от друга - времето прекарано в неприятна компания, изпълнявайки стресиращи ни задължения, за да намеря правилния баланс за мен самата.

Нетрадиционен начин да се огранича от импулсивни покупки, е като се запитам колко време бих похарчила за дадена вещ или "Колко време струва това?". Всеки от нас може да добие относителна представа за цената на която продава своето време, според месечната си заплата. Ако калкулирам тарифата си за един ден, по груби сметки мога да пресметна колко дни бих прекарала в работа за непотребни неща като поредния чифт неудобни, но ефектни обувки, например (дори и да са намалени).

За още по-реална представа, при тази груба калкулация предварително вадя и всички ежемесечни задължителни харчове на време за неща от първа необходимост като храна и подслон. Тогава времето, което бих изтъргувала за обувките придобива съвсем друга числова стойност. Да обобщя - вместо да прекарам време в отпуск от работа със семейството или пътувайки, аз буквално ще го потъпча! 

Има страхотна история за учител, който представил на своите ученици съществените неща в живота като големи камъни, които поставил в един буркан. Те представлявали здравето, семейството, приятелите. В останалото пространство вместил по-малки камъни (работа, дом), а промеждутъците засипал с пясък (импулсивни желания и временни проблеми). В буркана имало място за всичко. Ако, обаче първо напълня съда с пясък или малките камъчета, тогава няма да ми стигне място за по-големите в моя живот. 

Трябва да бъда особено внимателна как изразходвам пространство от буркана или казано инак, за какво харча моето време. Когато познавам естеството на истинската си валута, подхождам с осъзнатост в изборите между истински важните неща и наложените стереотипи - минимализъм в действие.

Претеглям.

Time, ShoppingNadya Nikolova