По-малко, по-качествени подаръци

bash_xmasgifts.jpg

Коледа - сезонът на неоправданите очаквания.

От началото на ноември билборди, телевизионни канали и списания се опитват да ми насадят представата за "перфектната" Коледа. Сияещи лица, лъскави подаръци и маси, претрупани с храна, достатъчна да нахрани цял клас ученици. Много от тези изображения стоят редом до логата на хранителни вериги и корпорации. 

Маркетинговите трикове за убеждаване достигат своя връх през празничния сезон, когато всички неизменно желаем весело настроение, широки детски усмивки и паметни моменти. На картинка нещата изглеждата така, сякаш всичко, което се продава, е гаранцията за щастлива и спокойна Коледа.  В продължение на години се стресирах да избера и купя перфектните подаръци за моето семейство, приятели, колеги, партньори (списъкът става всеше по-голям с всяка година). Неизменно, от друга страна, тръпнех в очакване някой друг да е разгадал моите собствени намеци за мечтания предмет.

В реалност се оказвах с голяма купчина непотребни и нежелани неща, които трябваше да съхранявам някак си и някъде си. Както и всички хора, които бях ощастливила с подарък. Губех време, нерви и средства за предмети, които в крайна сметка се оказваха тежест. Звучеше нелогично.

Водена от мотото: "по-малко е повече", започнах да подхождам към коледното пазаруване с повече осъзнатост и намерение. Търся и купувам само най-необходимото - това, което ще бъде най-използвано и най-качествено. Не всичко, не за всички и определено не на всяка цена. Забавям темпото. Подготвям се за споделените мигове с близките ми, когато ще им подаря моето спокойствие, внимание и време. Ще оценя и техния дар - тяхното присъствие - в замяна.

Споделям.

Xmas, Shopping, HomeNadya Nikolova